Jan Mattson


Jennifer Sameland

Jennifer Sameland (f. 1987) är utbildad på Konstfack (BFA) och på Idun Lovén i Stockholm. Sameland har haft soloutställningar i Stockholm och Malmö, bland dessa på till exempel Konstnärshuset i Stockholm. Men hon har deltagit flertal grupputställningar i övriga Sverige och Island. Hon har erhållit stipendier från bland många Helge Ax:on Johnssons stiftelse, Malmö stads Ateljé-stipendium och Stiftelsen Peterenska Hemmet och haft en rad illustrerade uppdrag för bok och tidningsomslag.

Jennifer arbetade tidigt i sin praktik med konceptuella teman och nu under senare år fördjupat sig inom teckning och ljud. Hennes “Monument/Porträttserien” är en serie teckningar med rengöringsflaskor..

JS: ” – Det var via städandet som jag återupptäckte upptäckte tecknandet.
Många av städningens rörelser går igen i tecknandet: Gnuggandet, rispandet och det svepande rörelserna över en yta.

Med tecknandet upplever jag en stark direkthet mellan kritorna, arket och kroppen.
Som betraktare kan du följa med din egen hand, alla rörelser som min hand gjorde när jag ritade.

En slags performativ kommunikation som pågår händer emellan.
Mina titlar kommer ofta i stunden då jag ritar. Eller efter att jag tittat på teckningen i några månader. Som dyslektiker tycker jag ord och bokstäver är en rätt märklig företeelse att använda för att beskriva ens yttre och inre värld, det är så mycket som inte kan formuleras via språket, och det är väl därför jag just arbetar med bilder.

Förut såg jag mina teckningar som monument över städandet, men nu har serien utvecklas till att mer likt renässans-inspirerade porträtt. 

Det har i sin tur utvecklats till att dessa karaktärerna i bilderna har fått släktingar, kusiner och andra bekanta. Nu mera ser jag min konstnärliga

verksamhet som mer släktforskning. Vi får se vart teckningarna tar mig vidare i framtiden, jag känner mig nyfiken.”

Fotografer: Porträtt taget av Sannah Salameh, Dokumentation av verk Petter Dahlström Persson

Artaraound.se logo

Kundservice

MK Contemporary

info@artaround.se

Kontakta oss

Information

Om oss

Jobba hos oss

Karriär