Jan Mattson


Peter Larsson

Peter Larsson (f. 1979) är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan (MFA) och Högskolan på Gotland. Larssons verk har visats bland annat på Växjö konsthall och Gotlands konstmuseum. Hans filmer har medverkat i internationella filmfestivaler som Berlinale, Palm Springs, Melbourne Int. FilmFest. Han har erhållit pris för bästa nordiska kortfilm på Nordiskt Panorama och mottagit ett flertal stipendier från bl. a. Konstnärsnämnden.

Larssons praktik har genom åren rört sig mellan animation, collage, måleri och teckning. Hans bakgrund i punk- och underground-scenen gör sig påmind via hans screentryck och egen publicerade zines.

Uttrycket är naivt och frenetiskt. I ett uppskruvat tempo ifrågasätter och närskådar han sociala mönster och utanförskap. De animerade stop motion-filmerna utspelar sig ofta i suggestiva världar där stämningar och pågående skeenden överordnas ett traditionellt berättande.

Animationernas tillkomst innefattar en hands-on-process där materialet är medskapare och blir till kropp för svårformulerade situationer, känslor och tillstånd.

I en serie papperscollage arbetar Larsson med avlånga remsor, med hjälp av en dokumentförstörare. Under en meditativ arbetsprocess sammanfogas remsorna till ett landskap av spretiga och brutna färgmönster.

Vissa collage är mer figurativa och involverar abstrakta figurer i frysta rörelser som upprepar sig likt bildrutorna i en filmremsa eller ett bostadshus sett i genomskärning.

Larsson låter sina collage och teckningar fungera som förlagor till sitt filmskapande och för det nyupptäckta måleriet där han arbetar med vinylfärg på MDF-skivor och marker och akrylfärg på plexiglas. Han har även målat större offentliga muraler.

För tillfället arbetar Larsson med ett projekt där han involverar sin egen roll som konstnär. Projektet utgår från ett konstgalleri som befinner sig i ett limbo, en parallel verklighet, dit konst som ingen var intresserad av hamnar.

En talande skulptur fungerar som en guide och informerar om att de refuserade verken är konstens andar och att “här skapar vi våra egna konstverk”.

Artaraound.se logo

Kundservice

MK Contemporary

info@artaround.se

Kontakta oss

Information

Om oss

Jobba hos oss

Karriär